top of page

מהו באמת הסרט המצליח ביותר אי פעם?

פודקאסט התשובה עם דורון פישלר

ב-2019, "הנוקמים: סוף המשחק" הוכרז כסרט המצליח ביותר בכל הזמנים - עם שורה של כוכביות. אז איך באמת מודדים מהו הסרט המצליח ביותר בהיסטוריה, ומי זה דוקטור ז'יוואגו?

מהו באמת הסרט המצליח ביותר אי פעם?
00:00 / 01:04
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

חסויות הפרק

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png

מהו באמת הסרט המצליח ביותר אי פעם?

כתב: דורון פישלר

תמלול: מיכל כץ (תמלולון - תמלול ותרגום)

היי אני דורון פישלר, זאת התשובה וקיבלתי שאלה שעוסקת בסרטים. איזה מן נושא זה? אני לא מבין שום דבר בסרטים. 


עידן שאל: "כשמדברים על הסרט המצליח בכל הזמנים או יותר נכון הרווחי של כל הזמנים, אני תוהה כיצד מודדים את הכסף שהוא הכניס. האם על פי מכירת הכרטיסים ומה הסרט הכי מכניס בכל הזמנים אם מתאמים את הדולר של פעם להיום?"


אוקי, האמת שאני כן קצת מבין בסרטים. אני התעניינתי בסרטים הרבה זמן, אני הייתי מבקר קולנוע הרבה זמן וחוץ מזה, אני הייתי סוג מסוים של גיק של קולנוע מהאלה שמתעניינים בבוקס אופיס. ז"א, אלה שכל יום ראשון בודקים את הטבלאות של הסרטים הכי מצליחים בסוף השבוע האחרון, מה היה מקום ראשון? מה היה מקום שני? כמה כסף הוא הכניס? מה הייתה הירידה בסופ"ש השני שלו והאם מישהו עקף את הכי מצליח של השנה?


כל זה דברים שממש, ממש לא מעניינים את כל מי שלא מתעניין בזה. זה סוג של, זה כמו כדורגל. יש אנשים שמתעניינים בכדורגל ויכולים לדבר שעות על מי עשה מה למי וטבלאות ועניינים וכל זה ואם אתם מדברים עם מישהו שלא מתעניין בזה, אין מה לעשות, הוא פשוט לא יתעניין. כל אחד מעניין אותו מה שמעניין אותו. 


אני חושב שבוקס אופיס, נתוני ההצלחה של סרטים, זה דבר מאוד מעניין כי זה לא סתם משחק ספורט, זה מנסה לחזות את ההתנהגות של הקהל והקהל הוא בלתי צפוי. יש פה הרבה אנשים חכמים שיושבים ומנסים לחזות מה הקהל אוהב, מה הקהל ירצה לראות ועדיין כל פעם מופתעים. כי כן, אפשר לנחש פחות או יותר שסרט עם סקרלט ג'והנסון וטום הנקס וביונסה שמבוסס על באטמן, יהיה יותר פופולרי מאשר סרט על חיי העוני של איכרים בזימבבואה עילית עם שחקנים שאף אחד לא שמע עליהם. זה כן, אבל עדיין, תמיד יש סרטים שמצליחים הרבה מעבר לצפוי והרבה מתחת לצפוי וזה מעניין.


יש מיליוני אנשים שהחליטו כאיש אחד שאת זה הם רוצים לראות ואת זה לא. למה? אז בקיצור זה מעניין אותי ואם זה לא מעניין אתכם, זה גם סבבה, אז תראו כדורגל או משהו. אבל במקרה הזה אני אדבר על זה.


בתחום הזה של הבוקס אופיס בשנת 2019 היה אירוע גדול.  יש לנו הסרט הכי מצליח בכל הזמנים חדש. "אוונג'רס אנד גיים", כלומר, "הנוקמים – סוף המשחק" הגיע להכנסות של 2.7 מיליארד דולר והוכרז בתור הסרט המכניס ביותר בכל הזמנים. כי כל הסרטים של "מארוול" מצליחים וכל הסרטים של ה"אוונג'רס" מצליחים מאוד, אבל זה הצליח יותר. הסרט הכי מכניס בכל הזמנים.


וזה דבר מאוד נדיר, זה לא שכל יום יש הסרט הכי מצליח בכל הזמנים חדש. זה שיא שלוקח הרבה זמן לעקוף. ה"אוונג'רס" שבר את השיא של "אווטאר", הוא היה הסרט הקודם שהחזיק בשיא הזה והוא החזיק בו עשר שנים מאז שנת 2009. ו"אווטאר" בזמנו שבר את השיא של טיטניק שהחזיק בשיא הזה 12 שנה. 


דרך אגב, דבר אחד שמשותף לכל הסרטים האלה, זה שהם מאוד, מאוד ארוכים. כל אחד מהסרטים האלה הוא איזה 3 שעות. מה שאומר קודם כל, מתברר שאנשים אוהבים סרטים ארוכים. אבל במקרה שלא ראיתם את הסרטים האלה, אז יכול להיות שאתם לא יודעים במה מדובר. אז בואו נקצר אותם קצת כי 3 שעות זה הרבה. בואו נעשה את זה 3 שניות. 


אז בבקשה, טיטניק ב-3 שניות:


"היי אני ג'ק"


-"היי אני רוז"


"הו רוז",


-"הו ג'ק"


(קולות של נשיקות ומזמוזים) 


אז תמיד יש סרטים מצליחים, כל שנה יש סרטים מצליחים, אבל אין הרבה סרטים שמצליחים במידה הזאת. נכון לרגע שאני מקליט את זה, מבין כל הסרטים שיצאו אי פעם, יש פחות מ-50 סרטים שהכניסו יותר ממיליארד דולר לקופות. כלומר, הכסף שאנשים שילמו על כרטיסים לסרט הזה הוא יותר ממיליארד דולר ויש בדיוק חמישה שהכניסו יותר משני מיליארד דולר. 


"אוונג'רס אנד גיים" הכניס לפי הסמכות העליונה בעניין, שזה האתר "בוקס אופיס מוג'ו" $2,797,800,564. כן, ארבעה, כי משה לא שילם על כרטיס. אם הוא היה משלם זה היה 575 דולר בסוף. סופרים כל כרטיס. 


אבל לשיא הזה יש כוכבית כי כן, זה הסרט שהכניס הכי הרבה כסף, שאנשים שילמו הכי הרבה כסף לכרטיסים אליו, אבל השאלה היא אם זה באמת מה שמעניין אותנו. כי אם השאלה היא לא איזה סרט הכניס הכי הרבה כסף, אלא איזה סרט הכי הרבה אנשים ראו? אז למעשה, "אווטאר", הסרט ש"אוונג'רס" שבר את השיא שלו, יותר אנשים ראו אותו. יותר אנשים ראו את "אווטאר" בקולנוע מאשר את ה"אוונג'רס" למרות ש"אוונג'רס" הכניס יותר כסף. 


איך זה? פשוט. מחירי הכרטיסים עולים עם הזמן. ב-2009 מחיר כרטיס הקולנוע הממוצע בארה"ב היה 7.5 דולר. ב-2019 המחיר הממוצע היה 9 דולר. אז למרות שאת ה"אוונג'רס" ראו קצת פחות אנשים, כל אחד שילם בממוצע קצת יותר על כרטיס והסרט בסך הכל הכניס יותר כסף. 


אוקי, אז אתם יכולים להגיד, בסדר אז זה לא נחשב, הסרט הכי מצליח בעולם הוא עדיין "אווטאר". אבל רגע, "אווטאר" אמרנו, החליף בשיא הזה את טיטניק. ואותו הדבר נכון גם לגביהם. "אווטאר" הכניס יותר כסף מטיטניק אבל פחות אנשים ראו אותו. מאותה סיבה בדיוק, מחירי הכרטיסים עלו מאז. אוקי, אז טיטניק הוא הסרט הכי מצליח אי פעם? לא! כי אני יכול להמשיך ככה עוד יותר אחורה. כל הטבלה היא כזאת. 


כשמסתכלים על הטבלה של הסרטים המכניסים ביותר בהיסטוריה, מגלים שמבין 25 הסרטים המצליחים בהיסטוריה, 24 יצאו בעשר השנים האחרונות. אז מה? בעשור האחרון יותר ויותר אנשים הולכים לקולנוע? לא, די להפך. היום יש לאנשים אפשרויות אחרות, הם יכולים לשבת בבית ולראות נטפליקס. למעשה, פחות אנשים רואים היום קולנוע מאשר פעם. 


אבל מחירי הכרטיסים לאט, לאט עולים ולכן, בהדרגה זה ברור שסרטים יעשו יותר כסף. ד"א, כשאני אומר שמחירי הכרטיסים עולים, לא תמיד זה ישירות. לאו דווקא המחיר של הכרטיס הוא יותר יקר, אבל נכון, נכנס כל העסק הזה של תלת ממד, אז פתאום צריך להוסיף עוד 4 שקלים בשביל המשקפיים ויש פתאום איימקס שזה כרטיסים יותר יקרים. המחיר הממוצע הולך ועולה בצורה כזאת. 


בכל אופן, בשלב הזה המסקנה ההגיונית להגיע אליה זה שהטבלה הזאת של הסרטים הכי מכניסים אי פעם פשוט לא שווה כלום כי למי אכפת איזה סרט הכניס יותר כסף? לי אין מניות בדיסני לצערי. מה שמעניין אותי זה איזה סרט הצליח יותר. ז"א, איזה סרט הכי הרבה אנשים 


ראו? זאת שאלה קצת יותר קשה. 


אז יש טבלה אלטרנטיבית שמותאמת מבחינת אינפלציה. כלומר, היא לוקחת את הכסף שכל סרט הכניס ומחלקת אותו במחיר כרטיס הממוצע בשנה שהוא יצא. מה שאמור לתת לנו את מספר הכרטיסים שנמכרו לסרט הזה. יופי, הרבה יותר רלוונטי. 


עכשיו גם זה לא לחלוטין מדויק כי יש עם זה הרבה בעיות. קודם כל, יש הרבה סרטים שיצאו יותר מפעם אחת. סרטים ישנים הרבה פעמים עשו כמה סיבובים בקולנוע משום שהיום סרט יוצא לקולנוע, נמצא בקולנוע שלושה חודשים ואז יכולים לראות אותו ב-VOD, ב-NETFLIX, בווידאו, במה שאתם רוצים. פעם זה לא היה ככה. היה אפשר לראות סרט בקולנוע ורק בקולנוע כי לא היה אינטרנט, לא הייתה טלוויזיה. אז מה שעשו, הוציאו סרטים מצליחים לעוד סיבוב פעם בכמה שנים בקולנוע וזה מסבך את החישוב, משום שצריך לחשב את העלות של הכרטיסים בכל שנה נפרדת. 


ברשימה הזאת יש גם חוסרים מסוימים. למשל, "הקוסם מארץ עוץ", משום מה לא מופיע ברשימה הזאת, למרות שאני משוכנע שהוא אמור להיות אחד הסרטים הכי מצליחים בהיסטוריה מבחינת מספר הכרטיסים. אבל משום מה הוא חסר, מה שהופך את כל העסק הזה לפחות אמין. 


וחוץ מזה, עד עכשיו דיברנו על הכנסות בכל העולם, על הסרטים הכי מצליחים בעל העולם. עכשיו אנחנו מדברים רק על ארה"ב. למה? בגלל שמשם יש נתונים כי פשוט אף אחד לא באמת ספר את ההכנסות של הסרטים בכל מדינה בכל העולם. אף אחד לא יודע כמה "קזבלנקה" מכר בקזבלנקה. ובמקרה כזה היה צריך גם לחשב את מחיר הכרטיסים ואת האינפלציה בכל מדינה בנפרד.


למשל, אם אני הייתי הולך לסרט הצגה יומית בקולנוע "ארמון" בחיפה בשנות ה-50', זה היה עולה לי לירה אחת ו-10 גרוש. מאז המחירים קצת עלו, הייתה באמצע היפר-אינפלציה בארץ והלירה התחלפה בשקל והשקל התחלף בשקל חדש. אז אם סופרים את השווי של כרטיס הקולנוע של אז בכסף של היום, זה יוצא שהכרטיס עלה לי מאית האגורה. כרטיס קולנוע עלה מאית האגורה. כלומר, אתם יכולים ללכת לקולנוע 100 פעמים ולשלם על זה אגורה. שווה! אבל הפופקורן עדיין יעלה לכם 80 שקל. 


עכשיו לכו תחפשו ככה כמה אנשים ראו כל סרט בכל מדינה ולחשב את האינפלציה בכל מדינה, זה די בלתי אפשרי. הנתונים האלה פשוט לא קיימים. מה שנשאר לנו זה ארה"ב וגם שם הנתונים לא בהכרח אמינים ב-100%, אבל זה מה שיש. אנחנו יכולים לשער שזה די דומה למצב בכל העולם. אז קיימת הטבלה של הסרטים הכי מצליחים אי פעם לפי מספר הצופים. 


לפי הטבלה הזאת, "אוונג'רס אנד גיים" לא נמצא במקום הראשון, הוא נמצא במקום ה-16, המכובד בהחלט. "אווטאר" נמצא במקום ה-15, גם כן מאוד יפה אבל לא ממש קרוב למקום הראשון. "טיטניק" נמצא במקום החמישי. ומעליו במקום הרביעי – "אי.טי". בשלישי – "צלילי המוזיקה", בשני – "מלחמת הכוכבים" המקורי, הראשון. יודעים מה? בואו נעצור כאן לרגע. 


"מלחמת הכוכבים" ב-3 שניות.


"היי אני לוק"


-"תשתמש בכוח לוק"


"אוקי"


ובמקום הראשון...הסרט הכי מצליח בהיסטוריה לפי מספר הכרטיסים שנמכרו אליו הוא..."חלף עם הרוח". 


(קולות עידוד של קהל)


"חלף עם הרוח" זה סרט שיצא ב-1939 במקור והוא יצא אח"כ שוב ושוב ושוב. "חלף עם הרוח" היה סרט מצליח באופן מאוד, מאוד חריג. מי שראה סרט אחד בשנה, ראה את "חלף 


עם הרוח". מי שראה שני סרטים בשנה, ראה את "חלף עם הרוח" פעמיים. מספר הכרטיסים ש"חלף עם הרוח" מכר מוערך בערך 200 מיליון. וזה יותר אנשים ממה שהיו בארה"ב ב-1939. אף סרט היום לא מגיע קרוב לזה בכלל. הסרט הכאילו הכי מצליח היום, "האוונג'רס" מכר פחות מחצי מהכרטיסים. 


כי שוב, לא הייתה ממש ברירה, לא היו הרבה אלטרנטיבות ב-1939. אם רציתם לראות סרט, הייתם הולכים לקולנוע. אמנם, כרטיס קולנוע עלה רבע דולר, אבל הרבה מאוד אנשים הלכו לראות את זה. אף סרט לא מכר ומאוד סביר שאף סרט לעולם לא ימכור יותר כרטיסים מ"חלף עם הרוח". 


אז בואו נתעכב גם עליו. "חלף עם הרוח" ב-3 שניות:


"היי, אני רט"


-"היי, אני סקרלט, אבל מה נעשה?? לאן נלך??"


"בכנות יקירתי, לא אכפת לי"


-"מחר יהיה יום חדש"


עכשיו הרשימה הזאת של הסרטים שמכרו הכי הרבה כרטיסים היא מעניינת משום שכל סרט שמגיע לרשימה הזאת, זה לא סתם במקרה שהוא הסרט הכי מצליח השנה כשהמחירים של הכרטיסים גבוהים. כדי להגיע לעשירייה הגדולה של הסרטים שמכרו הכי הרבה כרטיסים אי פעם, אתה צריך לא להיות סתם סרט, אתה צריך להיות תופעה. אתה צריך להיות משהו נדיר, ענק, שמתעלה מעל לרמה של סתם סרט. זה דבר שאפילו אנשים שלא הולכים לקולנוע, יודעים עליו. העשירייה הזאת מורכבת מסרטים כאלה. 


"מלחמת הכוכבים" – לא משנה בכלל אם ראיתם או לא ראיתם את "מלחמת הכוכבים", אתם יודעים מה זה. אתם מכירים את המשפטים "Use the force Luke" ואתם יודעים איך נראה "דארת ויידר" ומי זה "יודה" ואיך נשמעת המוזיקה. יש המון דברים שהם מאוד מוכרים מהסרט הזה וזה נכון לגבי רוב הסרטים ברשימה. 


ובמקום השמיני ברשימה של הסרטים שמכרו הכי הרבה כרטיסים אי פעם נמצא "דוקטור ז'יוואגו". עכשיו בואו נעשה "דוקטור ז'יוואגו" ב-3 שניות:


"שלום, אני דוקטור ז'יוואגו"


אה...האמת שאני לא יודע מה קורה ב"דוקטור ז'יוואגו". אממ, אני מניח שזה על דוקטור ז'יוואגו, אבל, אבל, אין לי מושג. אולי בסוף מסתבר שבכלל לא באמת היה דוקטור או שדוקטור ז'יוואגו זה החומר שמהם עשויים החלומות...אני תכלס לא יודע. ואני חושב שאני לא היחיד. כמה אנשים שהם לא ממש מומחים לקולנוע יכולים עכשיו בשלוף לתת לי שורה אחת מ"דוקטור ז'יוואגו" או להגיד לי אפילו מי משתתף בסרט הזה. אף אחד היום לא זוכר את "דוקטור ז'יוואגו". וזה מוזר כי זה לא סתם סרט. אמרנו, זה אחד מהסרטים הגדולים ביותר אי פעם. זה מעניין שסרט יכול להיות כזאת תופעה ענקית ואז אנשים פשוט ישכחו ממנו לגמרי.


אוקי אבל על דבר אחד אנחנו יכולים להסכים, "חלף עם הרוח" נמצא בלי ספק במקום הראשון ברשימה הזאת. האם זה אומר ש"חלף עם הרוח" זה הסרט שראו הכי הרבה אנשים? לא! זה הסרט שמכר הכי הרבה כרטיסים בקולנוע. 


אבל אנשים רואים היום סרטים גם לא בקולנוע. אם ראיתי סרט בווידאו, ב-DVD, בבלו ריי, ב-VOD, ב-NETFLIX אז מה? לא ראיתי אותו? 


מהרגע שיש אפשרויות אחרות לראות סרטים, מספר הכרטיסים שנמכרו בקולנוע זה לא המדד היחיד לגבי מי הסרט שהכי הרבה אנשים ראו. לפעמים יש מעט מאוד קשר בין מספר הכרטיסים שסרט מכר לבין כמה אנשים ראו אותו.


"הנסיכה הקסומה" – הסרט המושלם. אחד הסרטים הטובים שיצאו אי פעם, הוא היה סרט די  כושל. הוא יצא בשנת1987 ובאותה שנה הוא דורג בתור הסרט ה-41 הכי מצליח של השנה. בחישוב של כל הסרטים בעולם, הוא נמצא בסביבות המקום ה-2800. רב האנשים לא ראו את הסרט הזה בקולנוע. 


אבל כמובן, בחשבון הזה לא נכללות הבערך 30 פעם שאני ראיתי אותו והרבה מאוד אנשים אחרים שראו אותו מספר דומה או גדול יותר של פעמים. אנשים ראו את הסרט הזה הרבה מאוד. הם פשוט לא ראו את זה בקולנוע. אז איך סופרים את זה? 


מה עם "גבעת חלפון" שאנשים רואים כל שנה? מן הסתם אנשים רואים סרטים הרבה מאוד פעמים וזה לא נספר. הבעיה היא שאי אפשר למדוד את זה. מקסימום אפשר לספור כמה קלטות ווידאו, DVD נמכרו. אבל מה זה אומר? יש דיסקים ששוכבים על המדף במשך שנים בלי שאף אחד יראה אותם. כי אני בטוח אגיע לראות את האוסף שלי של כל סרטי היצ'קוק...ויש סרטים שרואים מאות פעמים. 


כשאני מקרין את הסרט, איך יודעים אם אני נמצא לבד או שאני עם 20 איש בחדר? אין שום דרך לספור את זה. אז מה הסרט שנצפה הכי הרבה פעמים? אני לא יודע. אין דרך לדעת. אבל אם הייתי צריך לתת ניחוש מושכל, הייתי אומר שזה כנראה משהו של "דיסני". 


הסרטים המצוירים של "דיסני", אלה סרטים שנצפים הרבה כי ילדים כמו שאתם בטח יודעים אם פגשתם אי פעם ילד, נוטים לראות את הסרטים האלה שוב ושוב ושוב ושוב ושוב ושוב ושוב. הסרטים האלה מוכרים בכל העולם והם מוכרים בכל הפורמטים. אז אם אני הייתי צריך לתת ניחוש מושכל מה הסרט שאנשים ראו הכי הרבה פעמים בהיסטוריה, אני הייתי מהמר על "מלך האריות". 


"מלך האריות" גם נמצא במקום מכובד ברשימת הסרטים המצליחים ביותר אי פעם מבחינת מספר הכרטיסים שהוא מכר. הוא גם קלטת הווידאו הכי נמכרת אי פעם ואני יכול להיות די בטוח שכל אחת מהקלטות האלה נצפתה יותר מפעם אחת וגם יותר מפעמיים. 


אז יאללה, "מלך האריות" ב-3 שניות:


(שיר הפתיחה של הסרט)


"סימבה, זמנו של מלך עולה ו,"


-"לא!!!!!!!!!!!!!!!"


עכשיו האם הדבר הזה בדוק? האם זה מדיד? לא, אני לא יכול לדעת את זה בוודאות, זאת רק השערה. 


אז מה הייתה השאלה? מה הסרט הכי מצליח בכל הזמנים ואיך מודדים את זה? 


אז ככה, הסרט שהכניס הכי הרבה כסף נכון לכרגע הוא "אוונג'רס אנד גיים". הסרט שמכר הכי הרבה כרטיסים בקולנוע וזה כנראה יישאר ככה לנצח הוא "חלף עם הרוח". הסרט שהכי הרבה אנשים ראו הכי הרבה פעמים – אי אפשר לדעת, אבל אתם יודעים מה אומרים? 


הקונה מטטה!


זאת התשובה. 


"אוונג'רס אנד גיים" ב-3 שניות:


"היי, אני איירון מן"


-"אני קפטן אמריקה"


-"אני האלק"


-"אני תור"


-"אני נטשה" 


-"אני תאנוס" 


-"אני גרוט" 


-"אני ספיידרמן" 


"אני אנטמן"


זה ייקח הרבה יותר מדי זמן, לא משנה.


העולם הזה של הכלכלה של הסרטים, של הבוקס אופיס, כמה סרט מכניס וכל זה, הוא לפעמים טיפה מוזר. כולם מכירים את הדברים של מה הסרט הכי מצליח בעולם ומי במקום הראשון בעניינים וכל זה. אבל יש הרבה עובדות שפחות אנשים יודעים על העולם הזה. 


למשל, פחות אנשים יודעים את העובדה שהאולפן שעשה את הסרט לא מקבל את כל הכסף שהסרט כביכול הכניס. כבר דיברתי על זה פעם אחת בפרק שעסק בפופקורן. כשאני קונה כרטיס לסרט של "דיסני", היא לא מקבלת את כל הכסף על הכרטיס שקניתי משום שבית הקולנוע צריך לשמור לעצמו גם איזשהו חלק. האולפנים ובתי הקולנוע מתחלקים ביניהם בהכנסות של הסרט ומתחלקים באופן לא שווה. 


מקובל שבשבועיים הראשונים האולפן מקבל את רוב ההכנסות ובהמשך, זה הקולנוע שמשאיר אצלו את רוב ההכנסות והאולפן מקבל גם אבל הוא מקבל פחות. כלומר, לאולפן הרבה יותר אכפת ממה שקורה לסרט בשבועיים הראשונים שלו, לכן הוא מפרסם את כל הפרסומים של "בואו לראות כולם את הסרט הזה היום", מאשר מה שיקרה בהמשך. 


יש הרבה אנשים שחושבים שזו טרגדיה, שככה נוצרים סרטים גרועים. משום שלאולפן יותר משנה להביא יותר אנשים בשבוע הראשון לפני שיתפרסמו על הסרט הזה הרבה ביקורות ואנשים שמעו בכלל מחברים שלהם אם הוא טוב או לא. ולכן הוא רוצה לעשות סרטים שיביאו אנשים מיד. כלומר, סרטי המשך, משהו שמבוסס על משהו שאתם כבר מכירים או על צעצוע שאתם מכירים. או שפשוט משהו שהיה לו טריילרים ממש טובים שיביאו אנשים לקולנוע בשבוע הפתיחה. אם הסרט טוב או לא, זה פחות משנה בנקודה הזאת.


לעומת זאת, אם סרט הוא ממש טוב, ככה שאנשים מספרים עליו אחד לשני וככה הוא ממשיך לרוץ הרבה מאוד זמן. עוד שבוע ועוד שבוע ועוד אנשים רוצים לראות אותו, זה פחות אכפת לאולפן כי הוא לא רואה מזה הרבה כסף. ז"א, עדיף להם לעשות סרטים שימכרו טוב, שיש להם מסע פרסום טוב מאשר סרטים טובים. וזאת חלק מהסיבה לזה שסרטים הוליוודיים נראים כמו שהם נראים. 


עכשיו יש אבל. מצב אחד שבו פתאום לאולפן כן אכפת ממה שקורה בסוף לסרט בשבועות האחרונים. 


"ספקטר" – סרט ג'יימס בונד. ההכנסות שלו באמריקה היו 200 מיליון דולר כמעט בדיוק. כלומר לא 201 ולא 205, אלא 200 ו-74 אלף דולר. לא 700, 70. זה ממש 200 וטיפ טיפה. 


"סופרמן חוזר" – אחד מהסרטים על סופרמן, זה כמעט אותו דבר. עוד פעם 200 וטיפ טיפה. 


יש חמישה סרטים שההכנסות שלהם בארה"ב היו בין 200 ל-201, אבל אין אף סרט שההכנסות שלו היו בין 199 ל-200. ואם מסתכלים על מספרים עגולים אחרים, קורה אותו דבר. בין 99 ל-100 מיליון דולר, יש בדיוק שלושה סרטים שהכניסו סכומים כאלה. לעומת זאת, בין 100 ל-101 יש 27 סרטים. 


"מת לחיות 3", "אל תתעסק עם הזוהאן", "שבעה חטאים", "הגיבן מנוטרדאם","קצה המחר", "קינגסמן 2", "שייקספיר מאוהב", "50 גוונים 2 או 3". 


כל הסרטים האלה עשו 100 מיליון דולר נקודה קצת. זה כנראה לא ממש מקרי שכולם הגיעו בדיוק למספר העגול ועוד טיפה. כי האולפנים רוצים שהסרטים שלהם יגיעו למספר העגול הזה  


ולא סתם בשביל להתגאות בזה שהנה, יש לנו סרט שהכניס 100 מיליון דולר. 


האולפנים עושים כסף מהסרט גם אחרי שהוא יורד מהאקרנים בבתי הקולנוע. הם מוכרים את זכויות ההקרנה שלו לערוצי טלוויזיה, שירותי VOD, למטוסים, כל מיני כאלה. עכשיו כמה הם מקבלים על זכויות ההקרנה האלה? זה תלוי בכמה הסרט שהם מוכרים היה סרט מצליח. והעסק הזה נעשה במדרגות. 


ז"א, סרט שהכניס יותר מ-100 מיליון, אפשר לדרוש סכום משמעותית יותר גדול מאשר סרט שהכניס פחות מ-100 מיליון. זה אומר שאם יש לאולפן סרט שההכנסות שלו בקולנוע היו 99 מיליון, המיליון דולר בודד רווח הזה בין 99 ל-100, שווה לאולפן יותר ממיליון דולר. ולכן, האולפן יעשה כל מה שהוא יכול ומוכן להשקיע אפילו מיליון דולר בלהרוויח את המיליון החסר הזה. 


אז אם יש סרט כזה שהכניס כמעט 100, אז הם פתאום ישאירו אותו בקולנוע ליותר זמן לתת עוד הזדמנות לאנשים לראות אותו או יעשו עוד איזה מסע פרסום ממוקד כדי להביא עוד טיפ טיפה אנשים לקולנוע. או אם נגמרות האפשרויות האחרות וזה דבר שאף אולפן לא מודה רשמית שהוא עושה, אבל אנשים שמבינים בנושא של הוליווד טוענים שזה קורה כל הזמן, האולפן פשוט יקנה כרטיסים לסרט של עצמו. כלומר, אם חסר לו טיפה בשביל להגיע ל-100, אנשי האולפן פשוט יקנו כרטיסים לסרט כדי להביא אותו אל ה-100 הזה. 


כלומר, אולי תיתקלו במישהו שמגיע לקולנוע ואומר "שלום, אני רוצה 5064 כרטיסים לג'יימס בונד בבקשה".


ואז הקופאית תגיד "כן אבל באולם יש רק 150 מקומות" 


-"לא משנה, לא משנה, תביאי את הכרטיסים, יהיה בסדר".

bottom of page